Bryg din egen stout eller porter hos BrygSelv

Stærk og fyldig

En stout er en for det meste en sort/mørk, topgæret øl med et alkoholindhold mellem 3% til 10% og har en udpræget cremefarvet skumkrone.

Stout og Porter øl kommer fra England, og blev eksporteret til Skandinavien med et meget højere alkoholindhold. Rusland har også taget disse sorter til sig og de brygger de såkaldte Imperial Stout og Baltic Porter øl. Disse sorter er stærke og meget fyldige øl.

Oprindelsen af ​​udtrykket går tilbage til Stout Porter (“stærk Portør”). Det stærke henviste dog ikke til alkoholprocenten, men til at portørerne var stærke. Historien omkring porter øllen, fortæller nemlig, at malten på bryggeriet ved en fejl blev overristet, fordi manden der skulle vende det, faldt i søvn. Man bestemte sig for at brygge øl på det alligevel, og solgte det så billigt til havnearbejderne. De var meget begejstrede for drikken, og en succes var født.

Porter øllens succes fortsatte og i Irland blev Stout øllen så endelig videreudviklet fra Porter øllen. En af forskellene dengang, var blandt andet at Stout indeholdt en højere alkoholprocent.