Nu skal du booke tid til at brygge din egen julebryg


Julen nærmer sig med hastige skridt, og derfor skal du nu booke tid til at brygge din egen julebryg med din helt egen smag.

Skrevet af Steen Jensen, ejer og opfinder af det danske Brygselv-koncept

Hos BrygSelv har vi forskellige krydderier, som du kan tilsætte julebryggen. Det kan være kanel, stjerneanis, lakrids, chili, kardemomme og meget mere. På den måde tryller du din egen hjemmelavede julebryg frem.

Har du en god ide til en anden smag, du kunne ønske, så er du velkommen til at tage noget med hjemmefra. Du skal bare huske at medbringe ingredienserne i en tæt lukket pose. Ellers er der fare for, at der kan opstå en ‘forurening’ af vores ingredienser, jævnfør Fødevarestyrelsen.

Hvor meget skal der bruges? Som regel skal der ikke bruges ret meget krydderi, da det ofte smager kraftigt. Det vil jo være synd at ødelægge øllet. F.eks. med kanel så er det kun to til tre stænger, som lige bliver brækket i nogle stykker, der giver en markant kanelaroma til en 30 liters bryg. Eller 20 gram lakrids og chili. Ved stjerneanis skal der kun bruges ca. 10 gram.

Kanel, stjerneanis, lakrids og chili kan tilsættes ved start af bryggen, mens sur og sød appelsin skal tilsættes efter endt kogning, da det ellers kan give utilsigtede bitterstoffer til øllet.

Masser af muligheder for at skabe sin egen øl

Hos Brygselv har vi også forskellige sukkerarter. Man kan tilsætte mørk kandis og derved få en mere karamel note til øllet. Eller laktose, hvis man ønsker en cremet smag.

Der er flere kunder, som gennem de snart 11 år, vi har haft åbent på Fyn – og fem år på Amager, har forsøgt sig med mange forskellige ting og sager som tilsætning til deres øl. Nogle med mere eller mindre held. Men fælles for alle er, at det har været sjovt og hyggeligt.

Der kom engang en mand med 50 liter ‘vand’, som han havde tappet af sit birketræ gennem tre dage. Vi kan sige, at det var i familie med ahornsirup, bortset fra at det ikke var inddampet. Det kogte han så 50 liter dejlig hvedeøl på. Smagen var helt sin egen. Farven var ikke set tidligere i en hvedeøl.

Fremhæv smagen i din øl

Vindruer ser vi også ganske ofte hos Brygselv. Det bedste er øko eller hjemmedyrkede druer, da der så ikke er sprøjtegifte på druerne. Der skal bruges ca. fem til seks kilo søde druer, for at det giver en vinøs smag til øllet. Ikke at det er blevet til vin, men den gode vinsmag er fremhævet i øllet.

Det skal siges, at enhver tilsætning kan have indvirkning på kemien i øllet. Der er nogle ting, som helt fjerner skummet i øllet, eller som kan bevirke, at gæringen ikke bliver fuldstændig, så øllet bliver sødere og ikke kan holde så længe. Eller i værste tilfælde slet ikke gærer. Men det er meget sjældent, det sker.

Som regel så lykkes det alt sammen, bare man sørger for, at øllet får nok kogetid, og at man holder en høj standard for hygiejne med håndteringen af øllet i hele processen. Og den slags har vi styr på hos Brygselv i Odense og København.

Find din indre øl.

Vil du booke tid til at brygge din egen øl inden jul? Så kan du KLIKKE HER for at bestille en tid til ølbrygning hos os i enten København eller Odense.

Efter 14 dage kommer du igen og tapper din øl